ESPON 2030 programma

Eiropas Savienības Kohēzijas politikas mērķa “Eiropas teritoriālā sadarbība” starpreģionu sadarbības programmas “ESPON 2030” 2021.-2027. gadam (turpmāk - Programma) mērķis ir veicināt attīstības tendenču analīzi saistībā ar teritoriālās kohēzijas mērķiem un palīdzētu sasniegt Interreg specifiskos mērķus - uzlabot valsts institūciju spēju pārvaldīt konkrētas teritorijas un īstenot teritoriālo stratēģiju.

Šobrīd sagatavots Programmas dokumenta projekts, kas ietver dalībvalstu un partnervalstu vienošanos par tās politikas mērķiem un specifiskiem atbalsta mērķiem, prioritātēm un indikatīvajām darbībām.

Programmas teritorija ietver visas ES dalībvalstis, Norvēģiju, Šveici, Islandi un Lihtenšteinu.

Tās pievienotā vērtība un novatoriskā pieeja balstās uz diviem pīlāriem – liecību izstrādi un zināšanu pilnveidi, kas minēts arī prioritātes nosaukumā: “Atbalstīt teritoriālās pārejas, veicinot liecības, kas sekmē klimatneitrālu, taisnīgu un teritoriāli līdzsvarotu Eiropu”.

Kopējais Eiropas Reģionālās attīstības fonda finansējums sasniedz 48 miljonus euro.

Lai izpildītu šīs ambīcijas Programmas veidošanas pamatā ir identificēti galvenie Programmas dalībvalstu un partnervalstu izaicinājumi:

Programmas pirmie 4 tematiskie virzieni:

Programmas ieviešanas gaitā tiks izstrādāti vismaz vēl 3 tematiskie virzieni, kas būs saistīti ar jaunākajām aktualitātēm Eiropā.

2021.gada decembrī Programma tika iesniegta Eiropas Komisijā, savukārt 2022.gada 25.janvārī Ministru kabineta sēdē (prot. Nr. 4 17. §) tika apstiprināts Ministru kabineta rīkojums Nr.39 “Par starpreģionu sadarbības programmas "ESPON 2030" projektu”. Programmas ieviešanas sākuma datums gaidāms 2022.gada jūlijā.