Kopīgu aprites risinājumu izstrāde CB restorānu sektorā

Programmas nosaukums:
Centrālā Baltijas jūras reģiona
UK lēmuma datums:
20.12.2022
Investīciju prioritāte:
PO2 (vi) Veicināt pāreju uz aprites un resursu ziņā efektīvu ekonomiku
Programmas prioritāte:
2. Uzlabota vides un resursu izmantošana; 3.Kopīgie aprites ekonomikas risinājumi
Projekta Nr.:
CB0100058
Projekta nosaukums:
Kopīgu aprites risinājumu izstrāde CB restorānu sektorā
Projekta nosaukuma saīsinājums:
Ce4Re
Kopējais projekta partneru skaits:
4
Piešķirtais programmas finansējums projektam, EUR:
894207.68
Kopējais projekta budžets, EUR:
1117759.6
Projektā mērķu, aktivitāšu un sasniedzamo rezultātu kopsavilkums (LV):
Mūsu pārtikas sistēmas maiņa uz CE ir viens no spēcīgākajiem instrumentiem, lai cīnītos pret klimata pārmaiņām un veidotu bioloģisko daudzveidību. Restorānu sektors, kā šīs sistēmas sastāvdaļa, ir ļoti bagāta nozare un sarežģīta savstarpēji saistītu dalībnieku ekosistēma, kas balstās uz milzīgiem izsmeļamu dabas resursu daudzumiem un plūsmām. Vienlaikus šī Covid-19 vissmagāk skartā nozare meklē jaunas ilgtspējīgas pieejas atveseļošanai un atjaunošanai. Tomēr pastāv būtiski pārejas šķēršļi un teritoriālas problēmas, lai pārietu no lineārās uz aprites ekonomiku. Tā kā restorāni ietekmē pāreju uz CE pārtikai, "Ce4Re" projekta galvenais mērķis ir veicināt pāreju uz CE CB restorānu sektorā. Tas tiek panākts, izstrādājot kopīgus aprites risinājumus restorāniem, koncentrējoties uz procesiem, kas saistīti ar pārtikas iegādi, gatavošanu un pasniegšanu. Mērķa galveno vērtību ķēde ir restorānu nozare, kas saistīta ar pārtiku. Kopumā projektā piedalās 300 restorāni. Izstrādātie un savstarpēji saistītie risinājumi ir vērsti uz trim CE principiem (Redesign, Reduce, Rethink). Tiek izstrādāts aprites izvēlnes rīks un atkritumu samazināšanas rīku kopa, lai novērstu lielu atkritumu daudzumu. Turklāt lietotne EkoGo, lai liktu patērētājiem pārdomāt un mainīt savu uzvedību pret CE, ir izstrādāta, darbojoties arī kā mārketinga rīks aprites restorāniem. Risinājumi tiek dublēti un paplašināti arī aizCB robežām. Inovācija ir saistīta ar CE attīstību daudz novārtā atstātajās pakalpojumu nozarēs un tās pieeju, lai ietekmētu gan restorānus, gan patērētājus, lai samazinātu atkritumu veidošanos. Piedaloties projektā, restorāni iegūs zemu izmaksu, ērti lietojamus risinājumus, kas atbalstīs to efektīvu pāreju uz CE. Pateicoties izmaksu ietaupījumam, tiks samazināta to ietekme uz vidi, radīts mazāk atkritumu un palielināta rentabilitāte.
Projekts uzsākts:
01.09.2023
Projekts pabeigts:
30.06.2026

Projekta partneri

Partnera statussPartnera nosaukumsPartnera valstsPlānošanas reģionsLV partnerim piešķirtais programmas finansējums, EURLV partnera nacionālais līdzfinansējums, EURKopā, EUR
VadošaisSatakunta University of Applied SciencesSomija.N/A247299.6861824.92309124.6
IesaistītaisOrganic Food CentreZviedrija.N/A29702074255371275
IesaistītaisPyhäjärvi InstituteSomija.N/A193200.6448300.16241500.8
IesaistītaisVidzemes plānošanas reģionsLatvijaVidzemes156687.3639171.84195859.2