Programmas nosaukums:
Baltijas jūras reģiona programma
UK lēmuma datums:
20.04.2023
Investīciju prioritāte:
2 PO zaļāka un noturīgāka Eiropa ar zemām oglekļa emisijām, kurā notiek pāreja uz bezoglekļa ekonomiku neto izteiksmē, veicinot taisnīgu pārkārtošanos uz tīru enerģiju, “zaļās” un “zilās” investīcijas, aprites ekonomika, klimata pārmaiņu seku mazināšana un pielāgošanās tām, risku novēršana un pārvaldība un ilgtspējīga mobilitāte pilsētvidēs;
Programmas prioritāte:
3.Klimata neitrālas sabiedrības
Projekta nosaukums:
Pārtikas aprite Baltijas valstīs
Projekta nosaukuma saīsinājums:
Circular FoodShift
Kopējais projekta partneru skaits:
5
Piešķirtais programmas finansējums projektam, EUR:
400000
Kopējais projekta budžets, EUR:
500000
Projektā mērķu, aktivitāšu un sasniedzamo rezultātu kopsavilkums (LV):
Pašreizējā pārtikas sistēma ir atbalstījusi strauji augošu iedzīvotāju skaitu un veicinājusi ekonomikas attīstību, bet rezultātā ir arī radušās vides izmaksas. Pašreizējais modelis nav piemērots ilgtermiņa vajadzību apmierināšanai ne lokālā līmenī, ne globālā. Lai cīnītos pret klimata pārmaiņām un saglabātu bioloģisko daudzveidību, mūsu pārtikas sistēma ir jānomaina pret sistēmu, kuras pamatā ir aprites ekonomikas principi. Vairākas reģionālās pašvaldības visā Baltijā ir izvirzījušas pārtiku un ilgtspējību kā prioritātes savos ilgtermiņa reģionālajos stratēģiskajos plānos, bet pieredzes, kompetenču, sadarbības un zināšanu trūkums, kā strādāt ar aprites ekonomiku reģionālo un vietējo pašvaldību līmenī, ir kļuvuši par šķēršļiem noturīgu un ilgtspējīgu pārtikas reģionu attīstībai. Pašvaldībām nepieciešama sadarbība, zināšanas un izpratne par programmas "Aprites ekonomika pārtikai" modeļiem, ieviešanas metodēm, instrumentiem, novērtēšanu un politikas izstrādi. Projekts piedāvās efektīvu veidu, kā to paveikt Baltijas valstīs, pastiprinot starpnozaru sadarbību un paātrinot ilgtspējīgu pārtikas sistēmu attīstību lauku un piepilsētu teritorijās. Projekta rezultāti apmierinās pieaugošo pilsētu iedzīvotāju skaita vajadzības, risinās veselības problēmas, kas rodas dēļ uztura, un veicinās gastronomijas tūrisma pieaugumu reģionā.
Projekts uzsākts:
21.04.2023
Projekts pabeigts:
01.08.2025
Projekta partneri
Partnera statuss | Partnera nosaukums | Partnera valsts | Plānošanas reģions | LV partnerim piešķirtais programmas finansējums, EUR | LV partnera nacionālais līdzfinansējums, EUR | Kopā, EUR |
---|
Vadošais | Association of Municipalities of Tartu County | Igaunija | .N/A | 111731.2 | 27932.8 | 139664 |
Iesaistītais | Sustainable Gastro | Lietuva | .N/A | 92761.6 | 23190.4 | 115952 |
Iesaistītais | Aalborg University | Dānija | .N/A | 101626.56 | 25406.64 | 127033.2 |
Iesaistītais | Latvijas Lauku konsultāciju un izglītības centrs SIA | Latvija | Zemgales | 46940.32 | 11735.08 | 58675.4 |
Iesaistītais | Zaļā brīvība, nodibinājums | Latvija | Rīgas | 46940.32 | 11735.08 | 58675.4 |