Investīciju prioritāte:
2 PO zaļāka un noturīgāka Eiropa ar zemām oglekļa emisijām, kurā notiek pāreja uz bezoglekļa ekonomiku neto izteiksmē, veicinot taisnīgu pārkārtošanos uz tīru enerģiju, “zaļās” un “zilās” investīcijas, aprites ekonomika, klimata pārmaiņu seku mazināšana un pielāgošanās tām, risku novēršana un pārvaldība un ilgtspējīga mobilitāte pilsētvidēs;
Projektā mērķu, aktivitāšu un sasniedzamo rezultātu kopsavilkums (LV):
Katru gadu ES tiek izšķiesti vairāk nekā 58 miljoni tonnu pārtikas, savukārt vairāk nekā 37 miljoni ES iedzīvotāju nevar atļauties kvalitatīvu maltīti katru otro dienu (Eurostat, 2023). Pārtikas atkritumi rada 16 % no SEG emisijām ES pārtikas sistēmā un rada ekonomiskus zaudējumus 132 miljardu eiro apmērā (SWD (2023)421). Projekta mērķis ir uzlabot politiku, kas atbalsta vietējās pārtikas aprites, lai tās būtu efektīvas, ilgtspējīgas, saistītas un iekļaujošas, izmantojot aprites ekonomikas modeļa principus. Šīm ķēdēm ir jākalpo, lai veicinātu atkritumu rašanās novēršanu un pārtikas un organisko atkritumu recirkulāciju, īpaši koncentrējoties uz pārtikas pārpalikuma pārdali vides, sociālo un ekonomisko labumu gūšanai. Pārtikas izšķērdēšana ir sistēmiska problēma, tādēļ nepieciešama cieša sadarbība ar valsts iestādēm, akadēmiskajām aprindām, privātajiem uzņēmumiem, sociālās ekonomikas struktūrām, NVO un iedzīvotājiem. Projekta centrā ir starpreģionu mācības starp 8 Eiropas reģioniem, lai apmainītos ar pieredzi, kopīgi strādātu pie politikas uzlabojumiem un uzraudzītu šo uzlabojumu rezultātus. Paraugprakse tiks apmainīta ar plašāku Eiropas kopienu, lai iedvesmotu labāku politikas veidošanu un veicinātu pāreju uz ilgtspējīgu Eiropas pārtikas sistēmu. Mācības koncentrējas uz trim galvenajām tēmām: - Pārtikas izšķērdēšanas novēršanas tīklu attīstīšana sociālo un vides ieguvumu nodrošināšanai - Pārtikas pārdales pārvaldības un uzraudzības tehnoloģijas - Jaunu uzņēmējdarbības modeļu atbalstīšana pārtikas pārpalikuma izplatīšanā. SocialFoodWebs attīsta reģionālās spējas, lai attīstītu spēcīgus daudzu dalībnieku tīklus, lai samazinātu pārtikas izšķērdēšanu un stiprinātu nodrošinātību ar pārtiku.